top of page
ÁLTALÁNOS BŐRGYÓGYÁSZAT

Medastra Medical Magánorvosi Rendelő

Bakteriális bőrfertőzések: a kórokozók ellenálló képessége sajnálatosan fokozódik, de a több támadáspontú kezelések hatásosak (fontos a minél korábban elindított terápia).

Gombásodás: leggyakrabban a hajlatokban, lábujjak között kezdődik, innen terjed tovább. A tusolók pangó vize, fertőzött tárgyak kontaktusa után fertőtlenítsük magunkat, ráterjedhet a körömre.

 

Kiütésekkel járó bőrbetegségek: a védőoltások korában egyre ritkább a rubeola, a bárányhimlő. Nincs védőoltás a herpeszvírus ellen, sok esetben az immunkomplexek (ellenanyagokkal semlegesített kórokozók) adnak bőrtüneteket.

Lyme-kór: Fertőzött kullancs csípése után kb. két héttel kezdődik nem viszkető, vörös folttal, antibiotikummal gyógyítjuk, a vér így nem válik pozitívvá. Az övsömör kiütései a bárányhimlő vírusát tartalmazzák, az antivirális kezelés az utófájdalmak megelőzéséhez fontos.

 

Vírusos növedékek: a gyermekeknél és a fiatal felnőtteknél gyakoribbak, eltávolításuk helyi érzéstelenítéssel több módszerrel lehetséges, kiterjedt esetekben immunerősítés szükséges.

 

Bőrdaganatok: A korai diagnózist a rendszeres, Delta 20 dermatoszkópos anyajegyszűrés segíti. Fontos a megfelelő fényvédelem (kisgyermekek esetében különösen!) 

Kerülendő a leégés, de napfény nélkül sem létezhetünk: szükséges a D-vitamin képződéséhez.

 

Ekcéma: A bőr krónikus irritációi által elindított folyamat, szükséges a kialakulásához az esetenként örökölt hajlam is. A gyógyszer okozta allergiás kiütéses reakciók lehetnek a legsúlyosabbak, ezeket nagyhatású szteroidokkal blokkoljuk.

 

Krónikus sebek, lábszárfekély: kezelésüket betanítjuk, a háttérben lévő okokat kell kikutatni.

 

Acne, rosacea: a zsíros típusú bőr megbetegedései. Az acne gyógyításában hasznosak a retinoidok. Rosacea hátterében lehetséges emésztési zavar. A faggyúcisztákat bőrsebészeti beavatkozással oldjuk meg.

 

Pikkelysömör: nem fertőző, minden 12. ember hajlamos rá, megfelelő étrend, stresszmentesítés, hatásos lokális kezelés és az UV-A tünetmentesítheti.

 

Tyúkszem: a bőr a krónikus nyomásra bőrmegvastagodással reagál. Különösen fájdalmas, ha az alatta lévő nyálkatömlő is begyullad, az ilyen „burzát” kisműtéttel meg kell szüntetni.

 

Haj- és körömproblémák: A hajhullás többfaktoros, igen komplex eredetű lehet. Nem minden körömeltérés gombásodás, a benőtt körmöt több módszerrel lehet kikezelni. Fontos a megfelelő haj és körömápolás.

 

Alábbiakban a praxisomban leggyakrabban előforduló bőrpanaszok egy-egy jellegzetes tünetéről, egy-egy fontosabb ismérvéről tájékozódhatnak, és természetesen néhány jó tanács is olvasható. Szeretettel ajánlom kedves pácienseimnek a www.drtakacsendre.hu c. honlapot, melyen bővebb információkat találnak a kórképekről.

bottom of page