top of page
HA NEM JÖN A BABA

Medastra Medical Magánorvosi Rendelő

Ha nem jön a baba                                                                                               2014. február 12.

 

Magyarországon a gyermektelenség nem ritka jelenség, a meddőség problémája a házaspárok tizenöt százalékát érinti. Hogy milyen okok állhatnak ennek hátterében, arról dr. Csabay László szülész-nőgyógyász beszélt az M1 Család-barát műsorában.

Ismert tény, hogy a fogamzó képesség az idő előrehaladtával csökken, a terhességgel kapcsolatos rendellenességek rizikója pedig megnő. Azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy pontosan hány éves kortól fokozódik drasztikus mértékben ez a kockázat. Dr. Csabay László szerint mivel kitolódott az az életkor, amikor a fiatalok gyermeket vállalnak, ma már egyáltalán nem számít későnek, ha egy nő 30-35 évesen szüli meg első csemetéjét. A szakember hozzátette, ettől függetlenül a gyermekvállalás szempontjából optimálisnak még mindig a 20-30 év közötti kor tekinthető, a nők ugyanis ekkor a legtermékenyebbek. Manapság azonban sok tényező szabhat gátat annak, hogy egy pár családot alapítson: a tanulmányok elhúzódása, karrierépítés előtérbe helyezése, az ismerkedési lehetőségek szűkössége vagy a megfelelő egzisztencia hiánya gyakran közbeszól.

A szülész-nőgyógyász megjegyezte, a spontán terhesség esélye egy menstruációs ciklus alatt körülbelül húsz százalék, ami azt jelenti, hogy ha egy pár rendszeres nemi életet él, s folyamatosan próbálkozik a gyermekáldással, nagy sanszuk van arra, hogy megtörténik a teherbeesés. Ha ezen feltételek megléte mellett egy év után sem történik fogamzás, akkor szoktak a szakemberek orvosi kivizsgálást javasolni. Dr. Csabay László hangsúlyozta, a vizsgálat mindkét fél számára ajánlott, az esetek negyedében ugyanis a párok férfi tagja a meddő. A vizsgálatokkal kapcsolatban a szakember elmondta, a hölgyeknél először azt nézik meg, hogy van-e rendszeres peteérésük, az urakat pedig andrológushoz, vagyis férfigyógyászhoz küldik.

Hogy milyen okok vezethetnek konkrétan a meddőséghez, azt megtudhatja, ha a cikkünk melletti videóra kattint, s megtekinti a Család-barát 2014 február 12-i adását.

 

A videó itt tekinthető meg:  http://nava.hu/id/1803662/
 

A Dr. Csabay Lászlóval folytatott interjúhoz klikkeljen a videó 1:00:21 - idejéhez

Forrás: http://www.mediaklikk.hu/2014/02/12/ha-nem-jon-a-baba/

bottom of page