top of page
SZÜLÉSZET - NŐGYÓGYÁSZAT

Medastra Medical Magánorvosi Rendelő

Mit kell tudni a nőgyógyászati vizsgálatról

Mint minden orvosi vizsgálat, a nőgyógyászati is -  a panaszok meghallgatása után - a kórelőzmény (anamnézis) kikérdezésével kezdődik. Aki először jár nálunk, attól nemcsak az utolsó menstruáció első napját fogjuk megtudakolni (mert ezt minden alkalommal megkérdezzük), hanem előző betegségeire, egészségi állapotára vonatkozó minden lényeges adatot (legelső menstruáció kislánykorban, menstruáció gyakorisága, tartama, erőssége, l15efolyása, fogamzásgátlás/védekezés módja, terhességek/szülések/vetélések száma/lefolyása, szoptatás tartama, belgyógyászati betegségek, műtétek, vérátömlesztés, allergia, rendszeresen szedett gyógyszerek, súlyosabb betegségek a családban, sportolás, szemüveg, testsúly, testmagasság, dohányzás, alkoholfogyasztás).

A nőgyógyászati vizsgálatot célszerű üres húgyhólyaggal végezni, ezért mindenképpen keresse fel a mosdót, mielőtt sorra kerülne (kivéve virgo pacienseinket!). A vizsgálathoz első lépésben csak "alulról", deréktól lefelé kell levetkőzni. A vizsgálóasztalon úgy kell elhelyezkedni, hogy a farpofák az asztal szélén legyenek, a combok függőlegesen állnak, a lábak a lábtartón nyugszanak. A tényleges vizsgálat a külső nemi szervek (kisajkak, nagyajkak hüvelybemenet, csikló, szeméremdomb, gát) és a végbélnyílás megtekintésével kezdődik.

 

Ezután vezetjük a hüvelybe - síkosítás után - a feltáró eszközt, a "kacsát". A vizsgálatokhoz különböző méretű, egyszer használatos, műanyag "kacsákat" használunk. A feltárás során látótérbe kerül a méh hüvelyi része (portio vaginalis uteri, "porció"), amit a köznyelvben méhszájnak is neveznek. A hüvelyváladék vizsgálatához mintát a mellső boltozatból és a méhnyakból veszünk (a hüvelykenet mikroszkópos vizsgálata vagy helyben vagy külső intézményben történik). A porció felszínének megtisztítása után kerül sor a citológiai mintavételre. Ehhez különféle eszközök használatosak attól függően, hogy milyen a méhszáj anatómiai állapota. Először a porció felszínéről, azután a méhnyakból veszünk mintát. A kenetet zsírtalanított tárgylemezen fixáló oldattal rögzítjük. A citológiai mintákat külső laboratórium vizsgálja, az eredmény kb. két hét alatt készül el. Igény szerint ilyenkor van lehetőség HPV (Human Papilloma Virus)- ill. STD (Sexually Transmitted Diseases) -kórokozók (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Herpesvírus, Trichomonas, Gardnerella, Gonorrhoea, stb.) vizsgálatához szükséges mintavételre is. Végül a porció felszínét híg ecetsav, ill. jódoldattal érintjük, melynek révén bizonyos elváltozások jobban láthatóvá válnak. A vizsgálatot ún. videokolposzkóppal végezzük, így a vizsgálat menetét a páciens is követheti. (A kolposzkópos és citológiai vizsgálat együttesen jelenti az ún. méhnyakrákszűrést.)

Ezt követően végezzük el a tapintásos, "kétkezes" vizsgálatot: kesztyűs kezünk egy ujját óvatosan a hüvelybe vezetjük, külső kezünkkel a hasfal felől tapintunk. Két kezünk közé vesszük a méhet, megállapítjuk alakját, nagyságát, konzisztenciáját. Ezután a környezet áttapintására kerül sor. Ritkán szükség lehet végbélen keresztül végzett, ún. rektális vizsgálatra is.

Kiegészítő vizsgálatként hüvelyi ultrahangvizsgálat végzését ajánljuk, mert tapintással nem minden esetben kapunk elegendő információt a kismedencei viszonyokról. Az ultrahang kép a fali monitoron szintén megtekinthető.

Végül az emlők tapintásos vizsgálatára kerül sor. Ehhez értelemszerűen felülről kell teljesen levetkőzni. A vizsgálat közben mindenkinek elmondjuk, hogy minden menzesz után érdemes emlő-önvizsgálatot végezni. 40 éves kor fölött, ill. terhelő családi kórelőzmény esetén már fiatalabb korban is műszeres emlővizsgálat (mammográfia, ultrahang) is szükséges. A fent ismertetett lépések alkotják a teljes körű vagy komplett nőgyógyászati rákszűrést.

Miután felöltözött, következik a vizsgálati leletek értékelése, a szükséges kezelések megbeszélése. A fentieket rögzítjük és írásos lelet formájában nyújtjuk át.

Nemi életet még nem élt, virgo páciensek vizsgálata során a hüvelyi feltárás nem minden esetben végezhető el. Ilyenkor a kenetvétel csak vékony pálcával történik (ún. boltozati mintavétel). Gyakran a kétkezes hüvelyi vizsgálat sem végezhető el. Ilyen esetben végbélen keresztüli vizsgálatot és/vagy hason keresztül végzett ultrahang vizsgálatra van lehetőség (ez utóbbihoz célszerű a páciensnek telt húgyhólyaggal lennie).

Mikor keressen fel bennünket?

  • panasz esetén bármikor (alhasi fájdalom, folyás, gyakori vizeletürítés, égető, csípő, viszkető érzés, vérzési rendellenesség, változókori panaszok, hüvelyi fájdalom, stb.),

  • panaszmentes esetben legalább évente,

  • ha terhességre készülnek, vagy ha a kívánt gyermekáldás nem következik be,

  • terhesség vagy annak gyanúja esetén,

  • ha a fogamzásgátlásban változtatásra van szüksége,

  • illetve megbeszélés szerint.

Miért érdemes évente nőgyógyászati vizsgálaton (rákszűrésen) részt vennie?

  • megbízható rendelőben, rendszeresen végzett szűrővizsgálatok esetén rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy két vizsgálat között a női nemi szervek területén gyógyíthatatlan elváltozás keletkezzék.

  • idejében felismerhető kóros állapotok: hüvelyi fertőzések (bakteriális, gombás, vírusos), a hüvelyflóra egyéb kóros elváltozásai (bakteriális vaginózis), különböző típusú vérzészavarok, méhnyak- és méhtestpolipok, a méh jóindulatú elváltozásai (mióma és adenomiózis), petefészek daganatok (pl. csokoládé ciszták, dermoid, funkcionális ciszták), policisztás ovárium (PCO), endometriózis, hüvelyfal és méhsüllyedés.

bottom of page